Ontdek het Brand Key model: Een krachtige tool voor merk positionering
Het Brand Key model van Unilever is een waardevol instrument voor het in kaart brengen van de positionering van jouw merk. Met negen essentiële stappen helpt dit model bedrijven bij het bepalen van een effectieve merkstrategie. Van historische kracht en concurrentie-omgeving tot doelgroep, inzicht, voordelen, waarden & persoonlijkheid, geloofwaardigheid, onderscheidende kracht en merkessentie. Elke stap draagt bij aan het identificeren van de unieke kenmerken van jouw merk en hoe het zich onderscheidt van concurrenten in dezelfde markt. Dit stelt jouw merk in staat om de juiste doelgroep te bereiken en een doeltreffende merkstrategie te ontwikkelen.
Wil je meer weten over onze Brand Key sessies? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het versterken van jouw positionering!
Het Brand Key model verder toegelicht:
1. Historische kracht
De stap Historische Kracht van het Brand Key model betreft het vaststellen van de oorspronkelijke producten, waarden en/of voordelen die het merk groot hebben gemaakt en waarop het merk verder wil bouwen. Dit betekent dat we kijken naar wat het merk oorspronkelijk aanbood aan de consumenten, welke waarden het merk nastreefde en welke voordelen het merk aanbood. Door deze oorspronkelijke kenmerken te identificeren en te begrijpen, kan het merk beter begrijpen waar het vandaan komt en welke kenmerken het merk uniek maken. Dit helpt bij het ontwikkelen van een merkstrategie die rekening houdt met de historische kracht van het merk en deze kracht versterkt.
2. Concurrentie-omgeving
De stap Concurrentieomgeving van het Brand Key model betreft het in kaart brengen van de markt waarin het merk opereert en de alternatieven die beschikbaar zijn voor consumenten. Hierbij wordt gekeken naar hoe consumenten naar de markt kijken en welke alternatieven zij hebben voor het merk in kwestie. Dit helpt bij het begrijpen van de context waarin het merk opereert en hoe het zich verhoudt tot andere merken in dezelfde markt. Hierdoor kan het merk beter begrijpen welke waarde het aanbiedt ten opzichte van de concurrentie en welke unieke kenmerken het heeft.
3. Doelgroep
De stap Doelgroep van het Brand Key model betreft het identificeren van de specifieke personen en situaties waarin het merk de beste keuze is. Dit betekent dat we kijken naar wie de ideale consument voor het merk is, welke situaties hen aanspreken en welke attitudes en waarden ze hebben. Door de doelgroep te identificeren, kan het merk beter begrijpen welke kenmerken van het merk aansluiten bij deze specifieke groep consumenten en welke waarden het merk kan aanbieden die deze groep aanspreken.
4. Inzichten
De stap Inzichten van het Brand Key model betreft het begrijpen van de specifieke eigenschappen en behoeften van de doelgroep en hoe deze past in de concurrentieomgeving waarin het merk opereert. Dit betekent dat we kijken naar de specifieke kenmerken van de doelgroep zoals hun leeftijd, inkomen, levensstijl, waarden en attitudes en hoe deze zich verhouden tot de concurrentie in de markt. Door dit inzicht te verkrijgen, kan het merk beter begrijpen welke unieke waarden het kan bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van de doelgroep en hoe het zich kan onderscheiden van andere merken.
5. Voordelen
De stap Voordelen van het Brand Key model betreft het identificeren van de specifieke voordelen die het merk biedt ten opzichte van andere merken en die consumenten motiveren om het merk te kiezen. Dit kunnen zowel functionele voordelen zijn, zoals de kwaliteit of prestaties van het product, als emotionele voordelen, zoals het gevoel dat het merk opwekt bij de consument. Door deze voordelen te identificeren, kan het merk beter begrijpen waarom consumenten het merk kiezen en hoe het zich kan onderscheiden van andere merken in de markt.
6. Waarden & persoonlijkheid
De stap Waarden & Persoonlijkheid van het Brand Key model gaat over het vaststellen van de overtuigingen, principes en identiteit van het merk. Dit helpt bij het begrijpen van de fundamentele waarden die het merk nastreeft en hoe deze zich verhouden tot de concurrentie en doelgroep. Door het begrijpen van deze overtuigingen en principes, kan het merk een duidelijke en consistente merkidentiteit ontwikkelen die aansluit bij de doelgroep en zich onderscheidt van andere merken in de markt. Dit helpt bij het ontwikkelen van een merkstrategie die gericht is op het versterken van deze overtuigingen en principes en het uitdragen hiervan naar de doelgroep.
7. Geloofwaardigheid
De stap Geloofwaardigheid van het Brand Key model van Unilever gaat over het vaststellen van de redenen waarom consumenten in het merk zouden moeten geloven en hoe het merk deze geloofwaardigheid kan onderbouwen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van referenties, getuigenissen, garanties of bewijzen van kwaliteit. Door deze redenen te identificeren, kan het merk beter begrijpen hoe het zich kan onderscheiden van andere merken en hoe het zijn geloofwaardigheid kan versterken.
8. Onderscheidende kracht
De stap Onderscheidende kracht van het Brand Key model gaat over het identificeren van het meest overtuigende concurrentievoordeel dat het merk biedt aan de doelgroep en hoe het merk dit het beste kan communiceren. Een Unique Selling Point (USP) is een van de manieren waarop een merk zich kan onderscheiden van zijn concurrenten. Een USP is een uniek verkoopargument, een kenmerk of voordeel dat alleen dat specifieke merk heeft en dat geen enkel ander merk in de markt heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een uniek product, een unieke producteigenschap, een unieke dienst, een unieke prijs of een unieke ervaring. Door het benadrukken van de USP kan een merk zich onderscheiden van andere merken en aantonen dat het aanbod beter is dan die van de concurrenten.
9. Merkessentie
De stap Merkessentie van het Brand Key model gaat over het vaststellen van de kern van het merk, ofwel de essentie van het merk, in één heldere gedachte. Dit is het resultaat van het samenvoegen van de informatie uit de voorgaande stappen. De Merkessentie vat in een aantal woorden de unieke identiteit van het merk, waar het merk voor staat en hoe het zich onderscheidt van andere merken samen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een heldere en consistente merkstrategie, die gericht is op het uitdragen van de Merkessentie naar de doelgroep en het versterken van de merkidentiteit. Bij voorkeur bestaat de Merkessentie uit een tot vier woorden, zodat het gemakkelijk is om te onthouden en (intern) te communiceren.
© Screw the Line Amsterdam B.V. - KVK: 34386791 - BTW NL: 8223.58.803.B01 - 020 894 3321 - info@screwtheline.com